Οι διατάσεις είναι ένα κομμάτι της προπονητικής διαδικασίας που είναι αρκετά παρεξηγημένο αλλά ταυτόχρονα αναγκαίο. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί πολλές ασάφειες γύρω από αυτό το πεδίο. Για παράδειγμα κάποιες απορίες είναι: ‘’πότε κάνω διατάσεις; ‘’γιατί πρέπει να κάνω διατάσεις και ποια τα οφέλη; ‘’. Τέλος, παρατηρείται ότι στους περισσότερους από εμάς υπάρχει μια δυσκολία όσον αφορά τις διατάσεις διότι τις θεωρούμε βαρετές (η αλήθεια είναι ότι είναι) αλλά η αξία τους είναι τόσο μεγάλη που κρίνεται απαραίτητη η εκτέλεση τους. Για πάμε όμως να λύσουμε παρακάτω κάποιες απορίες σχετικά με τις διατάσεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διατάσεων . Αυτοί είναι οι εξής:

Στατικές διατάσεις

Στατικές ονομάζονται οι διατάσεις όπου φέρνουμε το μυ ή την μυϊκή ομάδα σε μια συγκεκριμένη θέση προκαλώντας επιμήκυνση (τέντωμα) και διατηρούμε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα. Οι στατικές διατάσεις χωρίζονται σε ενεργητικές και παθητικές. Στις ενεργητικές ο ασκούμενος προκαλεί την επιμήκυνση μόνος του ενώ στις παθητικές βοηθά ένα δεύτερο άτομο. Οι στατικές διατάσεις είναι κατάλληλες για αποθεραπεία μετά από ένα πρόγραμμα προπόνησης καθώς για τη βελτιώση της ευλυγισίας και της ευκαμψίας.

Δυναμικές ή βαλλιστικές διατάσεις

Στις συγκεκριμένες διατάσεις, η επιμήκυνση του μυός επιτυγχάνεται με κίνηση. Η διάταση μπορεί να γίνει σε όλο το εύρος της άρθρωσης και όσο το επιτρέπει ο μυς που διατείνεται. Η εκτέλεσή τους γίνεται με ρυθμικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αυτός ο τύπος διάτασης είναι ο ιδανικός για την προθέρμανση πριν από άσκηση.

PNF (ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ)

Οι διατάσεις P.N.F. είναι ένας εξιδεικευμένος τρόπος διάτασης και πρέπει να υπάρχει εξωτερική βοήθεια από δεύτερο άτομο (π.χ φυσικοθεραπευτή). Οι διατάσεις αυτές χρησιμοποιούνται και στην αποκατάσταση τραυματισμών μέσα σε ένα πρόγραμμα αποθεραπείας.

Πότε κάνω, όμως, κάθε είδος διάτασης;

Ας αρχίσουμε, πρωτίστως, με τις δυναμικές ή βαλλιστικές διατάσεις. Είναι ότι καλύτερο για να αρχίσουμε μια αθλητική δραστηριότητα. Η χρήση τους είναι ιδανική για την προθέρμανση μυών και αρθρώσεων και την προετοιμασία του μυοσκελετικού συστήματος πριν την άσκηση. Οι στατικές διατάσεις σε αντίθεση με τις δυναμικές – βαλλιστικές δεν ενδείκνυνται για την προθέρμανση λόγω του ότι η άμεση επίδραση τους επηρεάζουν αρνητικά την δύναμη, την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα των μυών πριν την άσκηση. Παρόλα αυτά οι στατικές διατάσεις είναι ιδανικές για την βελτίωση της ευκαμψίας των αρθρώσεων και της ευλυγισίας ειδικά όταν εκτελούνται με μεγάλη διάρκεια ή και με πόνο. Για το λόγο αυτό οι στατικές διατάσεις, θα πρότεινα να γίνονται σαν ξεχωριστή προπονητική μονάδα.

‘’Γιατί όμως να κάνω διατάσεις και που θα με ωφελήσει αυτό στην καθημερινότητά μου;’’ θα ρωτούσε κάποιος.

Η απάντηση είναι απλή. Για να είμαι πιο λειτουργικός στην καθημερινότητά μου την οποία  συνθέτουν οι επαγγελματικές και οι προσωπικές υποχρεώσεις. Θα δώσω παρακάτω απλά παραδείγματα για να δούμε ακριβώς τι κερδίζω στην πράξη.

Παράδειγμα 1ο . Περπατάω στο δρόμο και πατάω μια λακκούβα . Όσο καλύτερη η ευκαμψία της άρθρωσης του αστραγάλου τόσο πιο μικρή η πιθανότητα να πάθω διάστρεμμα.

Παράδειγμα 2ο . Πολλές ώρες στο γραφείο και σε καθιστή θέση. Σε αυτή τη θέση δημιουργούνται βραχύνσεις στη μέση και στον αυχένα. Όσο κάνω διατάσεις μειώνω τις βραχύνσεις και κατ’ επέκταση τους πόνους στα σημεία.

Παράδειγμα 3ο . Φανταστείτε έναν μυ σαν μια βρεγμένη πετσέτα. Αν την τεντώσεις απότομα κόβονται κάποιες ίνες. Έτσι και ο μυς αν γίνει απότομη σύσπαση μπορεί να κοπούν κάποιες μυϊκές ίνες. Όσο πιο ελαστικός, όμως , είναι ο μυς τόσο μειώνεται η πιθανότητα να τραυματιστεί. Σκεφτείτε ότι θα έπρεπε να τρέξετε γρήγορα ξαφνικά για να προλάβετε το λεωφορείο.

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα στην καθημερινότητα όπου η εκτέλεση των διατάσεων βρίσκει εφαρμογή. Αν θέλετε, λοιπόν, να είστε πιο λειτουργικοί και με περισσότερη ευεξία κατά τη διάρκεια της μέρας, και φυσικά να αυξήσετε κατακόρυφα τις πιθανότητες να παραμείνετε υγιείς, είναι επιτακτικό να βρείτε λίγο χρόνο για το stretching σας.

”Care yourself with daily training & practice”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *