Μια ακόμη τροφή με σημαντική διατροφική αξία! Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας κι όχι μόνο!
Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα του ψαριού μας βοηθούν στη δόμηση των ιστών αλλά και την αποκατάσταση των φθορών τους
Τα ω-3 λιπαρά οξέα (καλά λιπαρά) μας βοηθούν στη σύνθεση διαφόρων ορμονών ενώ είναι απαραίτητα για την φυσιολογική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματός μας.
Επιπλέον, βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού μας προφίλ, ενισχύουν το δέρμα και τα μαλλιά ενώ παράλληλα βοηθούν στην προστασία του μυαλού και της καρδιάς μας!
Το ψάρι είναι πλούσιο και σε αρκετά απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, τα σημαντικότερα των οποίων είναι:
Ασβέστιο, Φώσφορος, Σελήνιο και Ιώδιο και οι βιταμίνες A, D, Β1, Β2, B12 και Νιασίνη
Συστατικά απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών, του δέρματος, των ματιών, του νευρικού μας συστήματος αλλά και των ερυθροκυττάρων μας!
Ποια είναι η ενδεικτική κατανάλωση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού?
1-3 ετών 2 μερίδες/εβδομάδα,
Μερίδα = 60g έως 2 ετών, 60-90g έως 3 ετών
4-8 ετών 2-3 μερίδες/εβδομάδα,
Μερίδα = 90-120g
9-13 ετών 2-3 μερίδες/εβδομάδα,
Μερίδα = 120-150g
>14 ετών 2-3 μερίδες/εβδομάδα,
Μερίδα = 150g
*οι ποσότητες αναφέρονται σε μαγειρεμένο ψάρι που έχουν αφαιρεθεί τα κόκκαλα
Τι να επιλέξω?
Όλα τα ψάρια! Ότι είναι πιο φρέσκο ή ακόμα και φρεσκοκατεψυγμένο μπορούμε να το ενσωματώσουμε άφοβα στη διατροφή του παιδιού.
Ποικιλία! Καλό είναι το παιδί να εξοικειωθεί με όσο περισσότερα είδη ψαριών μπορεί ενώ ιδανικό είναι 1 μερίδα της εβδομάδας να είναι ‘λιπαρό’ ψάρι.
Πλούσια σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά είναι η σαρδέλα, ο γαύρος, το σκουμπρί, ο κολιός, η πέστροφα, η γόπα, το λαβράκι, ο σολομός και ο τόνος.
Αποφεύγουμε τα μεγάλα λιπαρά ψάρια στην διατροφή βρεφών αλλά και μικρών παιδιών καθώς φαίνεται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Τέτοια ψάρια είναι ο ξιφίας, ο κιτρινόπτερος τόνος, το πλακολεπιδόψαρο και το σαλάχι.