Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για το ρόλο της προθέρμανσης του σώματος πριν από αθλητική δραστηριότητα. Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την αναγκαιότητά της και να μην αναφέρουμε μερικά σημαντικά στοιχεία όσον αφορά το κομμάτι αυτό της αθλητικής διαδικασίας.

Τι ορίζουμε ως προθέρμανση;

Προθέρμανση είναι η προοδευτική ψυχοσωματική προετοιμασία ενός ατόμου πριν από την άσκηση με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης κατά την άσκηση και τη μεγαλύτερη ασφάλεια από τραυματισμούς.

Τα οφέλη.

Με την προθέρμανση επιτυγχάνουμε μια σειρά από σημαντικά πράγματα πριν την άσκηση. Καταρχήν, προκαλούμε σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας και της ελαστικότητας των μυών και της ευκινησίας των αρθρώσεων. Επίσης, προετοιμάζουμε τον οργανισμό για καλύτερη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τέλος, η νευρομυϊκή συναρμογή του αθλητή είναι αυξημένη μετά από μια σωστή προθέρμανση και αυτό θα ωφελήσει στη δρομική οικονομία κατά την άθληση. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι η προθέρμανση προετοιμάζει ψυχικά και πνευματικά έναν άνθρωπο. Δημιουργεί δηλαδή κίνητρο και ανεβάζει τη διάθεση.

Δομή της προθέρμανσης.

Στο κομμάτι αυτό του άρθρου θα σταθούμε στα μέρη που συνθέτουν μια σωστή προθέρμανση πριν από κάθε τύπου άσκηση. Η προθέρμανση αποτελείται από το γενικό μέρος και το ειδικό μέρος. Στο γενικό μέρος χρησιμοποιούμε ήπιας έντασης ασκήσεις για την ενεργοποίηση όλου του σώματος. Στο ειδικό μέρος αυξάνω τους σφυγμούς και την ένταση ενεργοποιώντας μυϊκές ομάδες και αρθρώσεις που θα συμμετέχουν περισσότερο στο τύπο άσκησης που θα ακολουθήσει. Ο ιδανικός αριθμός των σφυγμών στο ειδικό μέρος θα πρέπει είναι 120 με 140 σφυγμούς /λεπτό. 

Περιεχόμενο και χρόνος προθέρμανσης.
Οι ασκήσεις, που επιλέγουμε στο ζέσταμα μας, είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας αποτελεσματικής προθέρμανσης και η ουσία αυτής της αθλητικής διαδικασίας. Τείνει να υπάρχει στο μυαλό πολλών ανθρώπων ότι χρησιμοποιούμε τις στατικές διατάσεις για να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας για άσκηση. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Έτσι, στην προθέρμανση πρέπει να  βάζουμε ενεργητικές διατάσεις (π.χ. περιφορές χεριών/αιωρήσεις ποδιού μπρος – πίσω/ δεξιά – αριστερά), πολυαρθρικές ασκήσεις καρδιοαναπνευστικής αντοχής(π.χ. jumping jacks/skipping/ σχοινάκι/ up down) καθώς και δυναμικές ασκήσεις σχετιζόμενες με τη φύση της άσκησης (π.χ. προβολές/ air squat/ sit ups κοιλιακούς/ shoulder taps).

Ο χρόνος της προθέρμανσης κυμαίνεται συνήθως από 10 έως 20 λεπτά και εξαρτάται από ορισμένες σταθερές. Σε χαμηλές θερμοκρασίες ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί οπότε αυξάνεται και ο χρόνος της πριν την άσκηση. Επίσης, κάποιος πιο προπονημένος χρειάζεται πιο πολύ χρόνο προετοιμασίας σε σχέση με κάποιον αρχάριο, λόγω της αυξημένης μυϊκής του μάζας. Τέλος, όσο πιο απαιτητικό είναι το είδος της άσκησης τόσο αυξάνεται και ο χρόνος της προθέρμανσης.

Εν κατακλείδι να αναφέρουμε ότι η προετοιμασία του οργανισμού πριν από άσκηση είναι σημαντικό κομμάτι της αθλητικής διαδικασίας που δεν πρέπει ποτέ να παρακάμπτουμε. Είναι η αρχή μιας αποδοτικής προπόνησης. Προετοιμαστείτε νοητικά, ψυχικά και σωματικά και θα δείτε ότι η προπόνηση θα γίνει πιο απολαυστική.