Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι τα αγωνίσματα δρόμου κερδίζουν όλο και περισσότερους φίλους. Βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους κάθε ηλικίας να περπατάνε και να τρέχουνε έξω, μικρές, μεσαίες ή και μεγαλύτερες αποστάσεις. Επιπλέον, παρατηρούμε όλο και περισσότερες συμμετοχές σε αγώνες δρόμου αποστάσεων, που λαμβάνουν μέρος σε όλο τον κόσμο. Προσφάτως, κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι άνθρωποι, έχοντας περιορισμένη την αθλητική αλλά και την κοινωνική τους ζωή, στράφηκαν σε μία από τις λίγες επιλογές για κοινωνική και αθλητική δραστηριότητα, το τρέξιμο.

Τι κάνει το τρέξιμο τόσο δημοφιλές;

Βλέποντας κάποιον αγώνα δρόμου ή πηγαίνοντας μια μικρή βόλτα στο πάρκο παρατηρούμε ερασιτέχνες δρομείς όλων των ηλικιών. Πρέπει να αναφέρουμε ότι το τρέξιμο είναι από τους πιο ασφαλής τρόπους εκγύμνασης μιας και έχει μειωμένο ρίσκο τραυματισμού σε σχέση με άλλους τρόπους άσκησης. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι, για να ξεκινήσει κάποιος δεν χρειάζεται κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό. Φοράμε κάτι άνετο και βγαίνουμε έξω για να καταπιούμε τα χιλιόμετρα. Τέλος, η αίσθηση ελευθερίας και η συνεχής αλλαγή του τοπίου είναι ένας δελεαστικός λόγος, ένα κίνητρο, για να αρχίσει κάποιος να ασκείται με αυτόν τον τρόπο.

Ενεργειακός μηχανισμός

Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί δυο μηχανές παραγωγής ενέργειας για να ανταπεξέλθει σε μια αθλητική δραστηριότητα. Το αερόβιο σύστημα και το αναερόβιο σύστημα παραγωγής ενέργειας. Στον μαζικό αθλητισμό, όσον αφορά το τρέξιμο, μας ενδιαφέρει και χρησιμοποιούμε το αερόβιο σύστημα, διότι πρώτον οι εντάσεις είναι πιο χαμηλές και δεύτερον ο χρόνος που μπορεί να ασκηθεί κάποιος συνεχόμενα είναι μεγάλος. Έτσι, έχουμε διπλό όφελος, αφού στη μια περίπτωση το ρίσκο τραυματισμού είναι μικρό λόγω των μικρών εντάσεων και στη δεύτερη καίμε περισσότερο λίπος λόγω του ότι ο αερόβιος μηχανισμός το χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας.

Ποια τα οφέλη;
Πρωτίστως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για κάποιον που θέλει να αρχίσει να ασκείται, το τρέξιμο είναι ο ιδανικός τρόπος. Η εισαγωγή ενός ατόμου στην άσκηση μέσω ενός αγωνίσματος δρόμου μπορεί εύκολα να είναι ήπια και με σταδιακή και ελεγχόμενη αύξηση της έντασης όσο περνάνε οι μέρες. Με συστηματική και περιοδική προπόνηση, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης φαίνεται να είναι αισθητή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, σύντομα δεν θα αργήσουμε να ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να τρέξουμε μια συγκεκριμένη απόσταση πιο γρήγορα (αύξηση έντασης) ή ότι αντέχουμε να τρέξουμε μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με πριν (αύξηση απόστασης/διάρκειας στην ίδια ένταση προπόνησης). Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνουμε σταδιακά το καρδιαγγειακό μας σύστημα!

Πέρα από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος είναι πολλά και αυξάνουν την ποιότητα ζωής. Μετά από κάθε προπόνηση νιώθεις μια ευφορία και γεμίζεις με ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.  Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αυτό το είδος προπόνησης αποτελεί το καλύτερο αγχολυτικό και αλλάζει προς το καλύτερο την ψυχολογία! Τέλος, με τη αλλαγή του σώματος και της αντοχής τίθενται νέοι στόχοι, υψηλότεροι και λίγο δυσκολότεροι κάθε φορά.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται;
Όπως προαναφέραμε, ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι εύκολο να αρχίσει να ασκείται κάποιος μέσω του τρεξίματος είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό. Εστιάζοντας στα παρακάτω 3 βασικά στοιχεία μπορείς να ξεκινήσεις να τρέχεις!

”Ρουχισμός”

Επέλεξε ελαφρύ ντύσιμο που να επιτρέπει τις κινήσεις αλλά πάντα να είναι κατάλληλο για την εποχή. Πολύ ζεστά ρούχα μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη αφυδάτωση ή ακόμα κι ένα μυϊκό πιάσιμο.

Τα παπούτσια που επιλέγεις να είναι πάντα δρομικά και κατάλληλα για το έδαφος που τρέχεις. Ένα καλό παπούτσι μειώνει πολλούς κραδασμούς στις αρθρώσεις της μέσης και των κάτω άκρων και μπορεί να αυξήσει τη δρομική οικονομία κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του αθλήματος καθώς από το πάτημα εξαρτώνται και πολλοί από τους ενδεχόμενους τραυματισμούς.

“Γήπεδο”

Το ‘γήπεδό’ σου είναι οποιοδήποτε σημείο επιλέξεις. Αλιεύοντας πληροφορίες από ένα πρόσφατο άρθρο του φυσικοθεραπευτή Μυσίρη Ιωάννη, το γρασίδι είναι η καλύτερη επιφάνεια για τρέξιμο και ως δεύτερη επιλογή ακολουθεί το χώμα. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την άσφαλτο για τρέξιμο διότι εκεί έχουμε τους περισσότερους κραδασμούς και επομένως μεγαλύτερη πιθανότητα για  κάποιο τραυματισμό.

”Ενυδάτωση”

Το τρέξιμο είναι ένα άθλημα κατά το οποίο ιδρώνουμε αρκετά. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενυδατωνόμαστε σωστά και με μέτρο πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την προπόνηση.

Στις παραπάνω γραμμές δώσαμε κάποιες πληροφορίες για το τρέξιμο. Μείνετε συντονισμένοι για το Β μέρος του άρθρου όπου θα μιλήσουμε για το πως μπορώ εύκολα να ξεκινήσω να τρέχω αλλάζοντας δραστικά τη ζωή μου.

”Keep it up! Stay fit!”