Φροντίζουμε το σώμα μας μετά από προπόνηση ή μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά.

Άλλωστε, η άσκηση είναι μια μικρογραφία της καθημερινότητας. Και στις δυο περιπτώσεις αγωνίζεσαι να πετύχεις τους στόχους σου. Επίσης, προπονείσαι για να είσαι αποδοτικός στην εργασία αλλά και στην προσωπική σου ζωή. Όσο σημαντική είναι η διαδικασία της προπόνησης άλλο τόσο απαραίτητες είναι και οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται μετά το πέρας της άσκησης.

Γιατί είναι σημαντικό να βοηθήσω το σώμα μου να ξεκουραστεί;

Πρώτον, γιατί θα αποφύγω πιθανούς τραυματισμούς, και δεύτερον, θα είμαι την επόμενη μέρα πιο αποδοτικός και πιο φρέσκος στην καθημερινότητα μου.  

Έτσι λοιπόν, μετά από μια προπόνηση μπορώ να κάνω τα εξής απλά πράγματα για να βοηθήσω τον οργανισμό μου να επανέλθει.

  • Παγοθεραπεία.  Τοποθετώ λίγο πάγο στις αρθρώσεις και στους μυς που καταπονήθηκαν  περισσότερο. Σημαντικό είναι να βάλω μια πετσέτα ή ένα επίθεμα για να αποφύγω τυχόν εγκαύματα. Ο πάγος μειώνει τα οιδήματα και τις φλεγμονές που δημιουργούνται με την άσκηση. Ένα με δύο λεπτά σε κάθε περιοχή αρκούν.
  • Foam roller. Με το roller επιτυγχάνουμε μάλαξη (μασάζ) στους μυς που καταπονήθηκαν και βοηθάει στην χαλάρωση τους.
  • Σωστή διατροφή πριν και μετά την άσκηση. Η διατροφολόγος μας, Κανάκη Μαρία, είναι υπεύθυνη για την σωστή καθοδήγηση.  Συνιστά κατανάλωση ποσότητας υδατανθράκων και μικρής ποσότητας πρωτεΐνης μετά την άσκηση.
  • Επαρκής και συνεχής κατανάλωση υγρών (ενυδάτωση). Με την συνεχής ενυδάτωση αποφεύγουμε την αφυδάτωση του οργανισμού που μπορεί να προκαλέσει έντονους μυϊκούς πόνους.
  • Ύπνος. Απαραίτητη προϋπόθεση ένας καλός βραδινός ύπνος (7 – 8 ώρες).   
  • Μπάνιο μετά την προπόνηση με εναλλαγές θερμοκρασίας νερού από ζεστό σε κρύο και το αντίθετο.

Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι την επόμενη μέρα μετά από μια έντονη προπόνηση, είναι εξίσου καλό να κάνουμε ενεργητική αποκατάσταση. Μέσα από μια προπόνηση ήπιας αερόβιας άσκησης, όπως χαλαρό τρέξιμο, κολύμπι, ή pilates και διατάσεις χωρίς μεγάλη διάρκεια και χωρίς πόνο , επιτυγχάνουμε την απομάκρυνση καματογόνων  ουσιών, όπως το γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη αποκατάσταση των μυών.

Συμπερασματικά, φροντίζουμε το σώμα μας μετά την άσκηση γιατί έτσι θα είμαστε ασφαλείς από πιθανούς μικροτραυματισμούς, και επιπλέον θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους προπονητικούς και προσωπικούς στόχους πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Train – eat clean – sleep well – repeat

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *