Η απάντηση στην ερώτηση είναι, Φυσικά Ναι!

Ως γνωστόν η Τσικνοπέμπτη αποτελεί την τελευταία κρεατοφαγική μέρα πριν από την πασχαλινή θρησκευτική νηστεία. Η καλή παρέα και η μεγάλη ποικιλία από ψητά κρέατα είναι δεδομένα. Ποια είναι όμως τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ώστε να απολαύσουμε το γεύμα μας χωρίς να διακόψουμε τη διατροφική μας προσπάθεια;

Mentality

Το σωστό mentality θα φέρει τα αποτελέσματα που θες. Όπως και σε κάθε κοινωνική περίπτωση έτσι και την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, το μέτρο και όχι η αποφυγή είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να απολαύσεις το γεύμα σου χωρίς να χάσεις τον πολυπόθητο στόχο.

Είσαι έτοιμος/η να πλοηγηθείς στο τραπέζι έξυπνα, χωρίς τύψεις αλλά ούτε και υπερβολές!

Κράτα μια ρουτίνα

Αν και μέρα γιορτής, η Τσικνοπέμπτη εξακολουθεί να είναι μια ακόμη Πέμπτη, εργάσιμη και μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας. Επομένως, καλό είναι να την αντιμετωπίσουμε έτσι στο υπόλοιπο της ημέρας!

Πάμε κανονικά στην εργασία μας και στο γυμναστήριο/sport της επιλογής μας ενώ παράλληλα τρεφόμαστε κανονικά την υπόλοιπη ημέρα.

Πριν το ‘μεγάλο’ γεύμα

Σχεδίασε τις διατροφικές σου κινήσεις έξυπνα ώστε να εξισορροπήσεις χωρίς κόπο το κυρίως γεύμα. Για παράδειγμα μπορείς να επιλέξεις ισορροπημένα γεύματα, σχετικά χαμηλά σε λιπαρά όπως:

Στο πρωινό γάλα με δημητριακά ολικής ή γιαούρτι με λίγο μέλι και καρύδια ή 1 τόστ με γαλοπούλα/cottage ή τυρί light κλπ

Ως snack – κυρίως φρούτα ή λίγο γιαούρτι με μέλι ή 1-2 φρυγανιές με λίγο cottage

2ο κυρίως γεύμα – Ιδανικά επιλέγουμε το τσίκνισμα να πάρει μια φορά θέση στη μέρα μας και να μην καταλαμβάνει και το μεσημεριανό και το βραδινό μας. Είτε μεσημέρι είτε βράδυ λοιπόν, θα επιλέξουμε ως 2ο γεύμα κάτι από τα παρακάτω:

  • κάποια πλούσια σαλάτα ανάμεικτη με κάποια μορφής πρωτεΐνη (πχ τόνο, αυγό, λίγο κοτόπουλο ή όσπρια) και λίγο ρύζι ή 1 φ. ψωμί/ παξιμάδι
  • μια ελαφριά σούπα (πχ μανέστρα ή λαχανικών) με λίγο τυρί/γιαούρτι
  • ένα τόστ με μικρή συνοδευτική σαλάτα της επιλογής μας

Κάνε τις επιλογές σου

Η μέρα χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία επομένως, είτε σε σπίτι είτε έξω θα υπάρχουν αρκετές επιλογές.

Μείνε στα κρέατα που είναι άπαχα (κοτόπουλο, ψαρονέφρι) ή που μπορείς να απομακρύνεις εύκολα το ορατό λίπος τους (μπριζόλα).

Εάν από την άλλη έχεις μεράκι για παϊδάκια, κεμπάπ, λουκάνικα ή αρνί στη σούβλα, προτίμησε να αποτελέσουν τον μεζέ σου και όχι το κυρίως κρέας σου. Είναι ιδιαίτερα λιπαρά και θερμίδες ενώ παράλληλα ενδέχεται σε μεγάλη ποσότητα να επηρεάσουν αρνητικά το γαστρεντερικό σου σύστημα τις επόμενες ημέρες.

Συνοδευτικά

Η παράδοση θέλει κυρίως κρέας στο τραπέζι, επομένως δεν υπάρχει λόγος για πολύπλοκα συνοδευτικά όπως πίτες, πατάτες ογκρατέν κλπ.

Μια πλούσια πράσινη ανάμεικτη σαλάτα ή μικρή ποικιλία από ψητά/βραστά λαχανικά και κάποιο από τα παρακάτω αμυλούχα συνοδευτικά αρκούν!

  • 1-2 φ. ψωμί
  • ½ -1 ελληνική πίτα αλάδωτη ή 1 κυπριακή πιτούλα
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ρύζι σκέτο ή ανάμεικτο με λαχανικά
  • 2-3 κουταλιές της σούπας πατάτα (ή πατατοσαλάτα με γιαούρτι!)

Σάλτσες – Αλοιφές

Τα dressings είναι μια παγίδα που κανείς δε θέλει να υποτιμήσει. Είναι αρκετά πυκνά σε θερμίδες και είναι ‘συνδεδεμένα’ με τα ψητά κρέατα.

Συνήθως τα λιπαρά dressings όπως η μαγιονέζα, η ουγγαρέζα και όλες οι ‘αλοιφές’ με βάση τη μαγιονέζα, φαίνεται να καλύπτουν/εξουδετερώνουν τη γεύση του ψητού κρέατος παρά να την αναδεικνύουν. Αν πας σε κάτι εμπορικό λοιπόν, οι απλές γεύσεις όπως το γιαούρτι, το barbecue, η ketchup και η μουστάρδα, σε λογικές πάντα ποσότητες, φαίνεται να πλαισιώνουν τα ψητά κρέατα πολύ καλά!

Αν θες να πας παραδοσιακά μπορείς να επιλέξεις το κλασικό τζατζίκι ή τυροσαλάτα καθώς περιέχουν ελαιόλαδο και γιαούρτι. Στα σπιτικά μάλιστα μπορείς να επιλέξεις εσύ τις αναλογίες και τα λιπαρά των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις!

Τέλος, μια εναλλακτική επιλογή είναι και ‘σαλάτες’ από λαχανικά όπως η μελιτζανοσαλάτα που μπορεί να γίνει μαζί με τα κρέατα, η πατζαροσαλάτα που μπορεί να γίνει με παντζάρι, γιαούρτι και λίγο λάδι ή και η πατατοσαλάτα με την ίδια φιλοσοφία. Έτσι έχεις το dressing και το συνοδευτικό σου μαζί, σε μια πολύ εύγεστη αλλά και ελαφριά εκδοχή του!

Επιδόρπιο

Παρότι το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής της ημέρας δε μπορούμε να παραλείψουμε το ενδεχόμενο και τα γλυκίσματα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Προσπάθησε να επιλέξεις κάτι ελαφρύ σε λιπαρά παρόλα αυτά, καθώς το γεύμα θα είναι σίγουρα κάπως φορτωμένο σε λίπη λόγω των κόκκινων κρεάτων. Μια ελαφριά κρέμα ή λίγο γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή 1-2 πιρουνιές από το αγαπημένο σου γλυκό αρκούν να κλείσει όμορφα το τραπέζι.

Και από αλκοόλ;

Αν η μέρα μας εμπνέει για κάποιο αλκοολούχο ποτό, ιδανικά προσπαθούμε να παραμείνουμε στη 1 μερίδα (1 ποτήρι) και σε επιλογές όπως η μπύρα ή το ξηρό κρασί. Έτσι θα αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες και τον πονοκέφαλο την επόμενη μέρα, η οποία είναι κι εργάσιμη.

Η επόμενη μέρα

Έχοντας μείνει στις παραπάνω γραμμές δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς όσον αφορά τη διατροφική σου προσπάθεια! Συνέχισε τη ρουτίνα σου όπως είχες προγραμματίσει κι εφόσον η χθεσινή ημέρα είχε αρκετό κρέας μπορείς σήμερα να επιλέξεις ένα όσπριο ή ζυμαρικό ή ακόμα και κάποιο λαδερό φαγητό, όπως φασολάκια ή μπριάμ, για να βοηθήσεις το πεπτικό σου σύστημα να ξεκουραστεί.

Μην ξεχνάς, η άσκηση είναι πάντα βοηθός σου για να επαναφέρεις την αίσθηση της ευεξίας και να φύγει και το τελευταίο ίχνος φουσκώματος που μπορεί να νιώθεις.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό tip!

Ευχαριστήσου την παρέα σου και μίλα για ό,τι αγαπάς. Αυτός άλλωστε είναι ο πραγματικός λόγος που μαζευόμαστε πάντα γύρω από ένα τραπέζι!

Καλή Τσικνοπέμπτη!